The dead mother
Print

Ismael Lopez (Elejaldo), a petty criminal, shoots and kills a painting restorer during a bungled burglary, and shoots her daughter as well. Twenty years later, and the daughter Leire (Alvarez) has been left mute and with a mental age of a child, spending most of her time in a mental home. A chance meeting between Leire and Ismael, who now works in a bar, leads Ismael to think that she still ight be able to recognise him, and turn him in to the police. With the help of his girlfriend Maite (Lio), he kidnaps Leire and chains her to the bed in his house. He is unable to kill her, however, and instead asks the mental home for a ransom for her return. Whilst a prisoner, though, Leire and Ismael grow closer and closer through his attempts to make her laugh and their mutual love for chocolate.

Ismael Lopez (Elejaldo), një kriminel i vogël, qëllon dhe vret një restauruese pikturash gjatë një vjedhje të dështuar, madje i qëllon edhe të bijës. Njëzet vjet më vonë, vajza ngeli memece dhe me mendjen e një fëmije, duke kaluar kohën më të madhe në një çmendinë. Një takim i rastësishëm midis Leire dhe Ismael, i cili tani punon në një bar, e bën Ismaelin të mendojë që ajo mund ta njohë atë, dhe ta denoncojë në polici. Me ndihmën e të dashurës së tij Maite (Lio), ai e rrëmben Leiren  dhe e lidh atë në krevatin e tij në shtëpi. Ai nuk mund ta vrasë atë, gjithsesi, pyet çmendinën për pagesën për rikthimin e saj. Edhe pse të burgosur, ndërmjet Leire dhe Ismael rritet pak e nga pak përpjekja e tij për ta bërë atë të qeshë dhe dëshira e tyre e përbashkët për çokollatën.

 

Juanma Bajo Ulloa was born in Vitoria, a small town in northern Spain where he has set most of his movies. At 14 he started making short movies in super-8 with his younger brother Eduardo.

      “AIRBAG”  (1997) 120´ 35mm
      - Premios “GOYA” (1997):     
      - Festival Internacional de Cine
      -Fantástico de Montreal: Premio del Público (Canadá 1998)
      - Nominada a los “FELIX”, Premios del Cine Europeo (Berlín 1998)

      “LA MADRE MUERTA” (1993) 107´ 35 mm.
       - Mejor Director en The World Film Festival of Montreal (Canadá 1993).
      - Festival Internacional de Cine de Estocolmo (Suecia 1993):
        Premio de la Crítica a la Mejor Película
      - Festival Internacional de Cine de Puerto Rico (1993):
        Premio del Público; Premio de la Crítica Internacional a la Mejor Película
      - Premio del Público: Mejor Película en el Cinema Mediterrane en Montpelier (Francia 1994).
      - 50 Mostra Internacional de Venecia (Italia 1993)