Tiff 2010
Print
TIFF do mbahet ne dt. 13.XII deri ne 18.XII ne QKMBM (Qendra e Kultures, Medias dhe Botimeve te Mbrojtjes)

Rreth 60 filma te gjate nga 30 vende te botes aplikuan kete edicion ne TIFF.

Rreth 704 filma te shkurter nga 50 vende te botes aplikuan kete edicion ne TIFF.

Nder te cilet 369 jane fiction, 110 animacion, dhe 120 dokumentare, 80 eksperimental, dhe 25 shqiptare, nder te cilet 11 nga Kosova dhe 14 nga Shqiperia.


Jane perzgjedhur  te bejne pjese ne edicionin e tete te Tirana International Film Festival  ne kategorine e filmave te shkurter ne konkurim 9 filma eksperimental, 14 filma dokumentare, 9 filma animacion, dhe 41 filma fiction. Ndersa ne kategorine e filmave te gjate jane plotesisht 10 filma te gjate  qe do te konkurojne kete vit ne kete kategori.Jean-Philippe Laroche
- fitues i Best Public TIFF 2003 me You Should Make Movies, film ne te cilin Claude Chabrol luan per here te fundit si aktor. Pjesemarres ne Homazh to Claude Chabrol.
    Producent i filmit te gjate ne konkurim Queen to Play te  Caroline Bottaro, me Sandrine Bonnaire (dy Cesar ne France) Kevin Kline (Oscar winner) dheJennifer Beals.

   Jean-Bernard Thomasson - inxhinier zeri ne 13 filma te Claude Chabrol. Prezanton filmin e tij dokumentar Claude Chabrol: the free child ne kuader te Homage per babain e Nouvelle Vague.

I ftuar special:

   Juanma Bajo Ulloa
- Regjisor Bask/Spain
   
      “AIRBAG”  (1997) 120´ 35mm

       - Premios “GOYA” (1997):
       - Festival Internacional de Cine Fantástico de Montreal: Premio del Público (Canadá 1998)
       - Nominada a los “FELIX”, Premios del Cine Europeo (Berlín 1998)
      
      “LA MADRE MUERTA” (1993) 107´ 35 mm.

       ‑ Mejor Director en The World Film Festival of Montreal (Canadá 1993).

       ‑ Festival Internacional de Cine de Estocolmo (Suecia 1993): Premio de la Crítica a la Mejor Película

       ‑ Festival Internacional de Cine de Puerto Rico (1993): Premio del Público; Premio de la Crítica Internacional a la Mejor Película

       ‑ Premio del Público: Mejor Película en el Cinema Mediterrane en Montpelier (Francia 1994).

       50 Mostra Internacional de Venecia (Italia 1993)


      Boris Mitić - regjisor/Serbi
      Prezanton filmin e tij "GOODBYE, HOW ARE YOU?" (2009, 60’)
      Tre filmat e tij ( PRETTY DYANA (2003) UNMIK TITANIK (2004) kane konkuruar ne 150+ festivale, fituar 18 cmime dhe jane shfaqur ne 25 international TV channels.
      Masterclass per Dokumentarin ne Akademine e Arteve: "WHAT THEY DON'T TEACH YOU IN FILM SCHOOL". Lektor ne shkolla filmi ne Europe, Kine, USA dhe Lindjen e Mesme.
      Prezanton projektin e tij te ri filmik 5-vjecar NOTHING.


Homazh:


     Bekim Fehmiu


     Mbledhesi i Puplave (I Even Met Happy Gypsies)1967 -  Best Foreign Language Film   Nominated - Academy of Motion Picture Arts and Sciences


     Llazi Serbo

     Operacioni Zjarri- Muharrem Fejzo do zhvillohet ne Arkivin e Filmit kuruar nga Elvira Diamanti4- Juria Feature film

      1- Fatos Berisha - Drejtor i PriFilmFest

      2- Jean-Bernard Thomasson (shiko me lart)

      3- Boris Mitic (shiko me lart)


   Juria Short Film

      1- Burbuqe Berisha - regjisore/fituese TIFF 2003

      2- Shpend Bengu

      3- Gentian Koci - regjisor/fitues TIFF 2009

    

  Juria Seksioni Shqip


     1- Eriona Kakeli - aktore

     2- Burim Haliti - regjisor

     3- Gledis Bica - First Step Film Fest


   Juri Media


     1. Flora Nikolla - gazetare ATSH

     2. Namik Ajazi - Drejtor Informacioni NTV

     3. Rajmonda Shima - revista Kult