Michele Levieux
Print
Born in Paris in 1946, she is film critic in theoretical reviews as Ecran, la Revue du cinéma... before writing in Révolution then in l'Humanité, a French daily where she is specialized in the interviews with the biggest film-makers of the world. She organizes retrospectives of films and venues of personalities in international festivals in Russia, Kazakhstan, Brazil or Egypt. During several years, she animated a festival named Aimer le cinéma (To Love Cinema) presenting the films of the pioneers for the first time in Russia. She is a co-founder and artistic director of the Festival Cinéma et Politique (Cinema and Politics) the first edition of which has taken place in Tours (France) last October.

E lindur në Paris në vitin 1946, ajo është një kritike filmash në vlerësimin teorik si Ecran, la Revue du cinéma... përpara se të shkruante për Révolution dhe më pas për  l'Humanité, një gazetë ditore ku ajo është e specializuar në intervistat me producentët më të mëdhenj të botës. Ajo organizon retrospektivën e filmave dhe skenarin e personazheve të festivaleve ndërkombëtare në Rusi, Kazakistan,Brazil ose Egjipt. Gjatë disa viteve, ajo I dha jetë një festivali të quajtur Aimer le cinéma (Ta duash Kinemanë) duke prezantur filmat e pionerëve për herë të parë në Rusi. Ajo është themeluesja dhe drejtoresha artistike e festivalit Cinéma et Politique (Kinemaja dhe Politika) edicioni I parë I cili mori pjesë në turin e Francës Tetorin e shkuar.