News 2011
Awards - TIFF 2011 (9'th edition)
PDF Print E-mail

Best Feature of TIFF


Punk's not dead / Vladimir Blazevski / Macedonia / Documentary / 104’

Motivation/ Motivacioni


A microcosmic state of feeling describing vitality of a generation. A special film that does not leave us indifferent.

Një mikrokozmos ndjenjash dhe gjendjes që përshkruan gjallërinë e një gjenerate. Një film i veçantë që nuk na lë indiferent.

Un microcosmo di sentimenti e situazioni che descrive la vitalita’ di una generazione. Un film genuino che non lascia indifferenti.

 

Best Director


Beryl Koltz/ Hot Hot Hot

For the refinement and irony in which we put us in the personal and poetic Universe, consisting on different landscape that compose an impressive and vital picture.

Për finesën dhe ironinë me të cilën na ka bërë pjesë të Universit poetik dhe personal, të përbërë nga panorama të ndryshme që përbëjnë një afresk plot dritë dhe mbreslënës.

Per la raffinatezza ed ironia con la quale ci ha introdotti nel suo poetico e personale Universo fatto di tanti piccolo quadric che si fondono in un luminoso e vibrante affresco.

 

Best Actor


Rob Stanley/ Hot Hot Hot

Because we should not look beautiful and sportive to be part of the screen.

Sepse nuk duhet të jemi të bukur dhe sportiv për të qënë pjesë e ekranit.

Perche’ non bisogna essere grande, bello e atletico per buccare lo schermo.

 

Best Actress


Monica Birledeanu/ Maternity Blues

For the convenient and efficient interpretation of a complex and contradictory character.

Për interpretimin bindës dhe efikas të një personazhi kompleks dhe kontradiktor.

Per l’interpretazione convincente ed efficace di un personaggio complesso e controverso. Best Fiction Short Film


The sound of rain / Jalal Saedpanah / Iran / Fiction / 26’

Through a simple subject, but with a rich cinematic language, this film came through a deep humanity in the ambiguities of the contemporary social order.

Përmes një subjekti të thjeshtë, por me një gjuhë kinematografike të pasur, ky film depërton përmes një humanizmi të thellë në dilemat e rendit të sotëm shoqëror.Best Animation Short Film


Tale of the wind / Claudio Jordao / Portugal / Animation / 12’

With an almost chromatic fluidity, the film digs the spiritual space full of reflections and harmony, towards the balance between humans and nature.

Me një fluiditet gati kromatik, filmi shtegëton në hapësira shpirtërore plot refleksione e harmoni, drejt ballancës së njeriut me natyrën.

 

Best Documentary Short Film


The conversation / Piotr Sulkowski / Poland / Documentary / 16.30’’

A dialogue in a open shape of a dossier, artistically located into two divided windows but shedding light in a crime documentation, in an emblematic way.

Një dialog në formën e një dosjeje të hapur, i vendosur artistikisht në dy dritare të ndara, por që hedhin dritë në një dokumentacion të një krimi, në një mënyrë emblematike.


Best Experimental Short Film


Paper memories / Theo Putzu / Spain / Experimental / 7.25’’

In an inner journey where the mangled memory of an individual, exposed in a photo format, where the present is artistically discovered as a relation between the past and future.

Një udhëtim i brendshëm ku memorie të coptuara i  shfaqen një individi në formë fotosh, ku e tashmja i zbulohet artistikisht  si një mardhenie mes së shkuarës e së ardhmes.


Best Albanian Movie


Home / Kast Hasa / USA / Fiction

Ka kthime e kthime… Ne kete rast Kast Hasa  kthehet ne shtepi me nje subject ne dukje te thjeshte por qe mbart nje nga dramat e diteve te sotme. Regjizori I ri na sjell afer nje teme pak te diskutuar. Gjymtimi I individit per hir te mirave materiale.

Kast Hasa in the film Home returns to shore with us a story that we are usually not wonting to deal with. The consequences of being part of the modern welfare especially when money is the only motivation.


Media Award


Punk's not dead / Vladimir Blazevski / Macedonia / Documentary / 104’

Specific subject for the ethnic tension and nationalism. A very well founded character’s typology in the film’s language that astonished the public. The message of this film is Grotesque.    

Tema specifike per tensionet etnike dhe nacionalizmin. Tipologjia e personazheve mjaft e gjetur ne nje gjuhe filmike qe mbante pezull publikun. Grotesku qe ky film percjell.Imperial Awards


The stone on the shore / Jonada Jashari  / USA / Fiction


Vlereson filmin e bukur te realizuar nga regjizorja e re shqiptare e cila sjell nje fryme kinematografise indindipendente te pertej oqeanit ne kinematografine tone.

Appreciates the beautiful film made by young Albanian director which brings a breath of overseas of indindipendent cinematography in our cinema.Special Mention of the STAFF for the feature category


A trip
/ Nejc Gazvoda / Slovenia / Fiction

Identifying the values of a new actor of the long film, in the same time,  we encourage the creativity and the cinematographic production with the low financial budget.

Duke njohur vlerat e nje autori me te ri te filmit te gjate njekohesisht e nxisim krijmtarine dhe produksionin kinematografik me buxhet te ulet financiar.


Ron Halloway Award (short international competition)


Jam Today
/ Simon Ellis/ UK / Fiction

As a attribute of one of the oldest partecipant of TIFF, which continues shooting short films without falling in the commercialism, by always supporting the innovation and originality.

Si një mirënjohje ndaj një nga njohjeve më të vjetra të TIFF, që vazhdon të xhirojë filma të shkurtër pa rënë në komercializëm, duke mbështetur gjithnjë inovativën dhe origjinaliletin.


Public Award


Maternity Blues
/ Fabrizio Cattani/ Italy

 

Online Awards


Feature Category
Maternity Blues/ Fabrizio Cattani/ Italy

Fiction Category
Greetings from Prishtina / Petrit Domi / Kosova

Animation Category
Way out / Lili Sheikhat / Israel

Documentary Category
We're not in paradise / Lendita Zeqiri / France

Experimental Category
Paper memories / Theo Putzu / Spain

Albanian Category
Father / Gledis Bica / Albania

 

awardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawardsawards

 
ALBANIAN SHORT
PDF Print E-mail

1.    Çlirim Uksana / God’s gift / Kosova/ Fiction/ 7’
2.    Marvina Çela /  The promise of Constandine/ Albania/ Animation/ 5’59’’
3
.    Eros Dibra / Dashuri  ne Morg / Albania/ Fiction/ 18’23’’
4
.    Gentian Koçi / Revenge / Albania / Documentary/ 15’
5
.    Soena Lame / Time for a choice / Albania/ Fiction/ 17’
6
.    Ervin Kotori / Stones water / Albania/ Fiction/ 18’
7
.    Emiljo Leka / The hole ahead / Albania/ Fiction/ 14’18’’
8.    Blerta Basholli / Lena and me / USA/ Fiction/ 15’
9.    Gledis Bica / Father / Albania/ Fiction/ 21’
10. Elis Gjoni / The last journey / Albania/ Fiction/ 7’13’’
11. Faton Bajraktari / War / Kosova/ Fiction/ 27’
12. Arjan Taga /  Gelqere Kruje / Albania/ Documentary/ 10’40’’
13. Albana Kozeli /  Rustem The Caretaker / Albania/ Fiction/ 7’
14. Artan Korenica / The shoemaker / Kosova/ Fiction/ 25’
15. Eduart Fisheku / For you/ Albania / Documentary/7’
16- Kast Hasa / Home / USA / Fiction / Red /  / 13.07’’
17- Burbuqe Berisha / The elevator / Kosova / Fiction / HD / Colour / 27’
18. Dulja/ Julian Canameti/ Albania/ HDV/ 04’19’’/ Documentary/ Colour
19. Amateur/ Rudi Prifti/ Albania/ AVCHD/ 8’44’’/ Experimental/ B&W
20. A special friend/ Aldi Karaj/ Albania/ HD/ 8’41’’/ Fiction/ Colour
21. For my mother/ Dritan Mesareja/ Albania/ MiniDv/ 19’15’’/ Experimental- Fiction/ Colour
22. The news/ Fatjon Xhika/ Albania/ 16:09/ 14’40’’/ Fiction/ Colour
23. The red joker/ Gentian Kurti/ Albania/ MiniDv/ 10’/ Fiction/ Colour
24. Toward the game/ Ejona Abasi/ Albania/ HDV/ 4’11’’/ Fiction/ Colour
25. Children's Barracks/ Spiros Lena/ Albania/ HD/ 9’/ Fiction/ Colour
26. The last Coffee/Albania/ HD/ 11'36''/ Fiction/ colour
27. I'm happy that albanians likes sculpture/Stefan Capaliku& Florian Haxhihyseni/Albania / HD / 30'/ Documentary / Colour

 
Acknowledgment by the staff and fans of the festival
PDF Print E-mail

"Digitalb" and "Imperial Cinemas" partner’s, supporters for many years of TIFF, confirm and sustain again the ninth edition of the festival, demonstrating sensitivity and real commitment in favor of the cinematography and cultural life in general.

Acknowledgment by the staff and fans of the festival


Partneret "Digialb" dhe "Imperial Cinemas", mbeshtetes prej vitesh te TIFF, konfirmojne dhe kete vit mbeshtetjen per edicionin e IX-te festivalit duke demostruar sensibilitetin dhe angazhimin real ne favor te kinematografise dhe jetes kulturore ne pergjithesi.

Mirenjohje nga stafi organizator dhe fansat e festivalit.


 
SHORT EXPERIMENTAL (Official selection)
PDF Print E-mail

 

Short Experimental

1. Lee Hyung-suk / Western Movie / South Korea / Experimental / 35mm / Colour / 9

2. Ching Yi Tseng / 124 IXth st / Taiwan / Experimental / 16mm / Colour / 10

3. Chus Dominguez&Elena Cordoba / Dance of quail. First movement / Spain / Experimental / Dvcpro / Colour / 7

4. Carlo Cagnasso / Fratres / Italy / Experimental / MiniDv / B&W / 5

5. Theo Putzu / Paper memories / Spain / Experimental / HD / Color / 7.25

6. Simeon Frohm / Rafael remember your life / Sweden&Croatia / Experimental / HD / Colour / 14.23

7. Joonas Makkonen / The chair / Finland / Experimental / HD / Colour / 3

8. Nina Kurtela / Transformance / Croatia / Experimental / HD / Colour / 10

9. Maja Kirovska / Where is the exit? Propably Sisyphus knows / Macedonia / Experimental / HD / Colour /

10. Gerard  Freixes  Ribera / The homogenics / Spain / Experimental / MiniDv / Black&White / 4

11. Petra Lindholm / To Anne Marie / Finland / Experimental / HD / Colour /  10.50

12. Touomas A. Laitinen / Rising / Finland / Experimental / HD / Colour / 16.53

 

 
SHORT DOCUMENTARY (Official selection)
PDF Print E-mail

 

Short Documentary

1. Jani Peltonen / A tall man / Finland / Documentary / Digital Beta / Colour&B&W / 19

2. Lendita Zeqiri / We're not in paradise / France / Documentary / HD / Colour / 30

3. Lucas Bonolo / Puerta de Golpe / Cuba / Documentary / HD / Colour / 13

4. Rainer Ludwigs / Leonids story / Germany&Ukraine / Documentary / HD / Colour / 18.53

5. Spyros Amiroparlos  / Ethos process part II / Greece / Documentary / HDV / Colour / 17.17

6. Piotr Sulkowski / The conversation / Poland / Documentary / MiniDv / Colour /  16.30

7. Zehar Elefant / Sivan / Israel / Documentary / HD / Colour /  13.30

8. Benet Román / Femei / Spain / Documentary / HD / Colour / 11

9. David Munoz / La brama finita / Spain / Documentary / HD / 18

 

 
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  Next 
  •  End 
  • »


Page 1 of 2

Festival Events

 

Festival Guests