Special programme 2010
Claude Chabrol: the free child
PDF Print E-mail

Claude Chabrol, children free unmasks the man behind the private public man....

Claude Chabrol një fëmijë i lirë i cili i çjerr maskën njërëzimit, i fshehur pas krahëve të një personi publik...

 

Jean Bernard  Thomasson (director)
Engineer of the sound, he had collaborated with Chabrol in 13 films and had realized the documentary film.

 
You should make movies
PDF Print E-mail

The winner as best public in the first edition of TIFF, 2003.
This was the last film that Claude Chabrol showed up his presence as an actor.

 

Jean Philippe Laroche (Producer)

Ti duhet të bësh filma
Michel Vereecke
2002/Belgium/ 35mm/ 8'/ Fiction/ Color

 
Airbag
PDF Print E-mail

Nerdy momma's boy Juantxo is engaged to be married. Dragged to a party by his friends Konradin and Paco, he loses the wedding ring inside the body of a prostitute. The ring is found later by Villambrosa, a Mafioso who owns the whorehouses along the north coast. Souza, his rival, instructs his sidekick Fatima to check things out.

Djali i nënës së Nerdit, Juantxo është fejuar dhe do martohet. I ftuar nga shokët e tij Konradin dhe Paço, ai humb unazën e martesës në trupin e një të përdale. Unaza gjendet nga Villambroza, një mafioz i cili është pronar i shtëpisë publike përgjatë bregdetit të veriut. Souza, rivali i tij, i jep urdhër ndihmësit të tij Fatimës të kontrollojë sesi janë gjërat.

 

Juanma Bajo Ulloa was born in Vitoria, a small town in northern Spain where he has set most of his movies. At 14 he started making short movies in super-8 with his younger brother Eduardo.

      “AIRBAG”  (1997) 120´ 35mm
      - Premios “GOYA” (1997):     
      - Festival Internacional de Cine
      -Fantástico de Montreal: Premio del Público (Canadá 1998)
      - Nominada a los “FELIX”, Premios del Cine Europeo (Berlín 1998)

      “LA MADRE MUERTA” (1993) 107´ 35 mm.
       - Mejor Director en The World Film Festival of Montreal (Canadá 1993).
      - Festival Internacional de Cine de Estocolmo (Suecia 1993):
        Premio de la Crítica a la Mejor Película
      - Festival Internacional de Cine de Puerto Rico (1993):
        Premio del Público; Premio de la Crítica Internacional a la Mejor Película
      - Premio del Público: Mejor Película en el Cinema Mediterrane en Montpelier (Francia 1994).
      - 50 Mostra Internacional de Venecia (Italia 1993)

 
The dead mother
PDF Print E-mail

Ismael Lopez (Elejaldo), a petty criminal, shoots and kills a painting restorer during a bungled burglary, and shoots her daughter as well. Twenty years later, and the daughter Leire (Alvarez) has been left mute and with a mental age of a child, spending most of her time in a mental home. A chance meeting between Leire and Ismael, who now works in a bar, leads Ismael to think that she still ight be able to recognise him, and turn him in to the police. With the help of his girlfriend Maite (Lio), he kidnaps Leire and chains her to the bed in his house. He is unable to kill her, however, and instead asks the mental home for a ransom for her return. Whilst a prisoner, though, Leire and Ismael grow closer and closer through his attempts to make her laugh and their mutual love for chocolate.

Ismael Lopez (Elejaldo), një kriminel i vogël, qëllon dhe vret një restauruese pikturash gjatë një vjedhje të dështuar, madje i qëllon edhe të bijës. Njëzet vjet më vonë, vajza ngeli memece dhe me mendjen e një fëmije, duke kaluar kohën më të madhe në një çmendinë. Një takim i rastësishëm midis Leire dhe Ismael, i cili tani punon në një bar, e bën Ismaelin të mendojë që ajo mund ta njohë atë, dhe ta denoncojë në polici. Me ndihmën e të dashurës së tij Maite (Lio), ai e rrëmben Leiren  dhe e lidh atë në krevatin e tij në shtëpi. Ai nuk mund ta vrasë atë, gjithsesi, pyet çmendinën për pagesën për rikthimin e saj. Edhe pse të burgosur, ndërmjet Leire dhe Ismael rritet pak e nga pak përpjekja e tij për ta bërë atë të qeshë dhe dëshira e tyre e përbashkët për çokollatën.

 

Juanma Bajo Ulloa was born in Vitoria, a small town in northern Spain where he has set most of his movies. At 14 he started making short movies in super-8 with his younger brother Eduardo.

      “AIRBAG”  (1997) 120´ 35mm
      - Premios “GOYA” (1997):     
      - Festival Internacional de Cine
      -Fantástico de Montreal: Premio del Público (Canadá 1998)
      - Nominada a los “FELIX”, Premios del Cine Europeo (Berlín 1998)

      “LA MADRE MUERTA” (1993) 107´ 35 mm.
       - Mejor Director en The World Film Festival of Montreal (Canadá 1993).
      - Festival Internacional de Cine de Estocolmo (Suecia 1993):
        Premio de la Crítica a la Mejor Película
      - Festival Internacional de Cine de Puerto Rico (1993):
        Premio del Público; Premio de la Crítica Internacional a la Mejor Película
      - Premio del Público: Mejor Película en el Cinema Mediterrane en Montpelier (Francia 1994).
      - 50 Mostra Internacional de Venecia (Italia 1993)

 
I even met happy gypsies
PDF Print E-mail

Heroi antik-Bekim Fehmiu nga Rade Sherbedzhija  

It is said that there are no big actors and actress. It is said that it is fair enough to say that they are big actors and special in their immensity. So I, this time, having as a view to support the brotherhood of our colossus who left prematurely, will write: It past away one of the greatest artists we've had ... Bekim Fehmiu . Legend. Myth. Model
He did not even do the half of what he was able to do. It is not that had no time, but because he did not want to. And, meanwhile he did more than everyone in these spaces.  Calmly.  With maturity. Dignified. There are people - the wise ones, that deserves the face at the very youth.  One of them, surely, is Bekim Fehmiu.

Thonë se nuk ka aktorë dhe aktore shumë të mëdhenj. Thonë se është më e drejtë të thuhet se ka aktorë të mëdhenj dhe të veçantë në madhështinë e tyre. Kështu që unë, kësaj here, duke pasur si synim që të mbështes vëllazërinë e kolosëve tanë që janë larguar para kohe, do të shkruaj: U largua një nga artistët më të mëdhenj që kemi pasur... Bekim Fehmiu. Legjendë. Mit. Model...
Nuk bëri as gjysmën e asaj që mund të bënte. Jo se s’pati kohë, por sepse nuk deshi. Dhe, ndërkohë, bëri më shumë sesa gjithkush tjetër në këto hapësira. Me qetësi. Me pjekuri. Me dinjitet. Ekzistojnë njerëz – të urtët, që fytyrën e vet e meritojnë qysh në rini. Një nga këta, me siguri, është Bekim Fehmiu.

 

Bekim Fehmiu

Bekim Fehmiu appeared in 41 films between 1953 and 1998. Fehmiu was the first Albanian theater and film actor who acted in theaters and movies all over Yugoslavia, and he acted in a whole series of roles that changed the history of the Cinema of Yugoslavia and left a mark in the artistic developments abroad.

His roles included:
Roj (Swarm) 1966
Hot Years, (Tople godine) 1966
I Even Met Happy Gypsies (Skupljaci perja),1966
The Odyssey aka The Adventures of Ulysses, 1968
The Adventurers, 1970
The Deserter 1971
The Last Snows of Spring (1973)
Special Education (Specijalno vaspitanje),1977
Black Sunday, 1977

 
Operacioni Zjarri
PDF Print E-mail
Llazi Serbo has started his artistic carrier with the drama “Njolla te Murme”, meanwhile the number of his roles on the stage and television will arrive at 100. Through the roles he played it can be distinguished the role of commandant at the German film “Nusja dhe Shtetrrethimi”. But memorable for the Albanian public will remain the figure of Dalan, in the  “Yjet e Netëve të Gjata” film, the role of Kreshnik Martinit in the film “Operacioni i zjarrit” etc., for his precious contribute in the Albanian cinematography and culture. Llazi Serbo was credited with the title "Meritorious Artist." A year ago, in September 2009, Regional Council of Korca awarded him with the Honor of the District.“

Llazi Serbo e ka nisur karrieren e tij artistike me dramen “Njolla te Murme”, ndërkohë qe do te arrinte ne 100 numri i roleve në skenën e teatrit dhe në ekran. Ndër personazhet që ka lozur vecohet roli i komandantit gjerman ne filmin “Nusja dhe Shtetrrethimi”. Por të paharrueshme në kujtesen e publikut shqipetar do të mbetet dhe figura e Dalanit, ne filmin “Yjet e Netëve të Gjata”, roli i Kreshnik Martinit në filmin “Operacioni i zjarrit”etj. Për kontributin e tij të cmuar në kinematografi dhe kulturën shqiptare, Llazi Serbo u vlerësua me titullin “Artist i Merituar”. Një vit më parë, shtator 2009, Këshilli i Qarkut të Korcës i dha çmimin “Nderi i Qarkut”
 
Goodbye how are you
PDF Print E-mail

This unique documentary draws on dark-humored aphorisms from the last 40 years of Serbian history for its narrative voiceover: a nation's oral tradition of sardonic response to conflict and corruption. The beautifully selected and wittily juxtaposed images, meanwhile, form an insightful, compelling portrait of daily existence in all its banalities, extremes and ironies. With shades of Patrick Keiller and Chris Marker, this collage of ideas is both thought-provoking and darkly comic.


Ky dokumentar unik shfaq një euforizëm të errët-humoristik nga historia Serbe e 40 viteve të fundit për tregimin e saj narrativ: tradita e përgjigjeve ironike për konfliktin dhe korrupsionin sipas gojëdhënave. Figurat janë zgjedhur bukur dhe me mendjemprehtësi, ndërsa, nga një këndvështrim  i brendshëm, portreti bindës i egzistencës të së përditshmes dhe të gjitha banalitetet e saj, janë ekstremitetet dhe ironitë. Me hijen e Patrik Keiller dhe Kris Marker, këto kolazhe idesh janë mendime provokuese dhe egërsi komike.

 

Boris Mitic 

Boris Mitic was born in Leskovac, southern Serbia. He worked as professional journalist when he decided to buy a camera and make his first film “Pretty Dyana” on his home computer.

- Tre filmat e tij ( PRETTY DYANA (2003) UNMIK TITANIK (2004) dhe Goodbye, How are you? (2009) kane konkuruar ne 160+ festivale, fituar 20 cmime dhe jane shfaqur ne 25 international TV channels.

    -  Masterclass per Dokumentarin ne Akademine e Arteve: "WHAT THEY DON'T TEACH YOU IN FILM SCHOOL". Lektor ne shkolla filmi ne Europe, Kine, USA dhe Lindjen e Mesme.

     - Prezanton projektin e tij te ri filmik 5-vjecar NOTHING. 

 
ELECTRIC BLUE
PDF Print E-mail

Adrian Paci

Curator Fani Zguro

Special projects

Tirana Art Center in collaboration with

Tirana International Film Festival TIFF

 

“Electric Blue” is the title of the new video work created by Adrian Paci especially for the Kunsthaus exhibition. The title is that of an erotic TV series on what had been Yugoslavia’s state channel, one of the few entertainments available under communism. This work, produced in collaboration with the Kunsthaus Graz, is situated in Paci’s hometown of Shkoder (Albania). The artist had already used that location for the production of his video “Turn On”, which was shown at the 2005 Venice Biennale and marked Adrian Paci’s international breakthrough. In “Electric Blue” Paci tells the story of a man who attempts to secure the economic survival of his family in the chaotic collapsing state that was Albania in the 1990s. But the video, approximately 15 minutes in length, is far more than a historical document. It grapples with primordial questions of humanity: with failure and the impact of war and societal rupture on humans; with the yearning for an escape from poverty; with love, sex and passion. In this video, the artist manages to create striking and impressive images of the ‘Condition humaine’ that imprint themselves on the viewer’s memory.

 

Adrian Paci born 1969 in Shkodra. Lives and works in Milan. He has exhibited also at  Tate Modern London,  Istanbul Museum of Modern Art, The Center for Contemporary Art Tel Aviv, Bonniers Konsthall Stockholm, MoMA PS1 New York City, Moscow Museum of Modern Art, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía MNCARS Madrid, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Center for Contemporary Art Rotterdam, Tirana Biennial, Biennale de Lyon, Bienal de La Habana,  Biennale of Sydney, La Biennale di Venezia, Manifesta European Biennial of Contemporary Art Ljubljana etc.

Adrian Paci, Still: Electric Blue, 2010, HD video, colour and sound, ca 15’30’’, © 2010 Adrian Paci.

 

 

Festival Events

 

Festival Guests